Rooibos nazywany błędnie "herbatą rooibos" to drobno pocięte listki czerwonokrzewu afrykańskiego, który nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym. Czerwonokrzew to roślina która osiąga wysokość 1,5 do 2 metrów i ma listki o kształcie długich igiełek. Rośnie w górzystym terenie na obszarze RPA. Napar rooibos ma czerwonawy kolor i bardzo łagodny, słodki smak. Swoją popularność zawdzięcza temu że napój rooibos jest pozbawiony tego co ma każda herbata, a nie zawsze jest to pożądane, czyli nie zawiera kofeiny i garbników a przy tym jest smaczny. Ze względu na te właściwości mogą pić go dzieci i matki karmiące. W zależności od stosowanych metod produkcji może być suszony, wtedy ma zielony kolor, prażony bądź fermentowany i wtedy przyjmuje postać taką jaka jest najbardziej popularna, jasno brązowych igiełek. Rooibos może być łączony z niezliczoną ilością dodatków przez co tworzy pełną gamę smaków. Prócz walorów smakowych posiada też walory zdrowotne, dużą ilość minerałów, flawonoidy i przeciw utleniacze.
ma działanie rozkurczowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, kolki
pomaga zwalczać problemy ze skórą, pomaga w walce z trądzikiem, łagodzi swędzenia skóry, łatwiej goją się rany, często stosuje się okłady z rooibos'u
zalecany jest przy wszelkich alergiach
ma działanie uspokajające, nie pobudza, pomaga przy bezsenności
ze względu na zawartość flawonoidów poprawia nastrój
istnieją badania potwierdzające że regularnie spożywany zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe