_________________________________________________________________
Pozyskiwana początkowo z drzew ostrokrzewu paragwajskiego rosnących dziko w lasach, od XII wieku uprawiana przez jezuitów na plantacjach w Ameryce Południowej. Ma wiecznie zielone,skórzaste, błyszczące liście, z których napar jest narodowym napojem mieszkańców Ameryki Łacińskiej. Zwana też „herbatą paragwajską”, „herbatą jezuitów” lub zielem Świętego Bartłomieja”zawiera cenne dla zdrowia saponiny, minerały oraz witaminy (A, B1, B2, C, E), a także kofeinę, teobrominę czy polifenole.
Najczęściej napar przygotowuje się i pije w skorupie z tykwy (zwanej kalebasą), ale można też wykorzystać naczynia z drewna, gliniane, porcelanowe (zwane matero) i inne.,wykorzystując jako filtr np.metalową lub bambusową rurkę przez którą sączy się napar, taki dodatek nazywa się bombilla.
Sposób przygotowania, parzenia yerba mate nie jest sztywno określony, ilość zaparzanego suszu, ilość wody, ilość powtórzeń parzenia tych samych liści jest właściwie dowolna i zależy wyłącznie od upodobań smakosza. Jedno jest niezmienne, temperatura wody do przygotowania tego przysmaku Indian to około 85°. Polecamy troszkę poeksperymentować z dodatkami, na przykład świetną, orzeźwiającą, mate otrzymamy po schłodzeniu i z dodatkiem soku z cytryny.
_________________________________________________________________