wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PLANTACJA WIEDZY2 » Akcesoria do zaparzania herbaty, świadomy wybór

Akcesoria do zaparzania herbaty, świadomy wybór

Data dodania: 26-10-2018

     Na polskim rynku roi się od różnego typu akcesoriów służących do zaparzania herbaty. Filtry, sitka, zaparzacze w różnych rozmiarach i kształtach, wykonane z przeróżnych materiałów, od papieru zaczynając, przez bambus i metal, na silikonie kończąc. Sporo jest też kubków, które razem z porcelanowym sitkiem i pokrywką tworzą efektowny komplet. Mnogość wzorów i kolorów sprawia, że czasem trudno wybrać coś dla siebie. Na co powinniśmy zwracać uwagę kiedy kupujemy akcesoria do zaparzania?

     Jeśli jesteście miłośnikami herbaty liściastej niesiekanej (Chiny, Japonia), a jednocześnie niekoniecznie chcecie aby liście cały czas znajdowały się w kubku, to polecam zainwestować w sitka lub filtry w dużym rozmiarze. Herbata nie lubi być stłoczona, liście potrzebują miejsca aby się rozwinąć i uwolnić pełnię smaku. Rzadko piję herbaty z dodatkami, ale zakładam, że płatki kwiatów czy kawałki owoców również nie obejdą się bez miejsca, w którym będą mogły swobodnie napęcznieć i oddać to, co skrywają. Małe zaparzacze mogą z kolei sprawdzić się przy herbatach siekanych, bardzo intensywnych (Indie, Sri Lanka), których potrzeba niewiele aby uzyskać napar o przyjemnym smaku. Jednak w żadnym wypadku nie napychajmy liści do pełna - one potrzebują przestrzeni aby majestatycznie wirować i powoli opadać (w przypadku całych liści), kręcić zwariowane fikołki (w przypadku siekanych) i uwalniać pełnię smaku i aromatu (w obu powyższych przypadkach).

     Czy Chińczycy stosują sitka? Otóż tak, z tym że są one nieco inne i używane w inny sposób niż u nas. Sitka o bardzo gęstych oczkach często wykorzystywane są w czasie ceremonii parzenia herbaty aby żadna drobinka nie dostała się do naparu podawanego gościom. Mogą być wykonane z metalu, tykwy, szkła, porcelany itp. i mieć najprzeróżniejsze kształty (zdj. podstawka w kształcie dłoni podtrzymująca sitko). Drugi rodzaj sitek znajduje się w termosach. Znakomita większość Chińczyków (głównie starszych, młodsi wola wodę lub…kawę) codziennie przed wyjściem z domu przygotowuje termos z herbatą, której liście cały czas są w jego wnętrzu. Aby uniknąć wpływania ich do ust razem z herbatą, w termosie zamontowane jest małe sitko, które oddziela napar od liści.

     Jako że w naszym kraju wciąż niewiele osób przeprowadza w domu ceremonie herbaciane, czy posiada nawyk zabierania ze sobą termosu z herbatą, to oba powyższe rodzaje sitek są tu niemal nieznane. Jednak według wyników najnowszych badań sprzedaż herbaty w Polsce rośnie, może więc w niedługim czasie i na naszych ulicach zobaczymy więcej osób z termosami w dłoniach.



Autorem artykułu i zdjęć jest Pani Marta Pawłowska
Z wykształcenia nauczycielka języka angielskiego, od ośmiu lat związana z Instytutem Konfucjusza w Opolu jako specjalistka ds. międzynarodowych. Absolwentka Instytutu Drogi Herbaty „Gong Liuzi” z Hangzhou, w 2017 roku otrzymała certyfikat Ministerstwa Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego ChRL zdobywając tytuł zawodowy „Mistrzyni sztuki herbacianej” .


 


 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej