FTGOP, BOP – co oznaczają tajemnicze określenia herbat
21-11-2023Sencha vs Bancha
01-11-2023Zielona herbata to, najkrócej mówiąc, zerwane i wysuszone listki, które nie są poddawane fermentacji, więc mają kolor od jasno- (te najbardziej cenne, bo z najwyższych listków) przez pistacjowy (Chun Mee) do ciemnozielonego (Gunpowder), a ich napar może być bardzo delikatny, lekko słodkawy lub gorzkawy.
Jaka herbata na jesienno-zimowe wieczory?
19-10-2023Za oknami coraz bardziej buro i mokro, więc najprzyjemniej otulić się kocykiem i z herbatą
w ulubionym kubku zaszyć się w kącie.
Ale co by tu sobie zaparzyć?
Wielka Czerwona Szata ... intrygujące, prawda ? wszystko o herbacie wulong
24-07-2019Ceremonia parzenia herbaty, od czego zacząć ?
13-05-2019Herbata PU ERH, zostań ekspertem :)
08-02-2019Magia Herbaty ...
30-11-2018Akcesoria do zaparzania herbaty, świadomy wybór
26-10-2018Herbata keemun ... czerwona czy czarna ?
09-10-2018Napar z chryzantemy - na upały i ... gorączkę
11-09-2018Zabieramy Was na wycieczkę - targi herbaciane w Chinach
28-08-2018Herbata żółta, niedoceniony gatunek
01-08-2018Moja CHEESE TEA - prosty przepis
01-08-2018Składniki:
-
200 ml zimnej śmietany UHT kremówki 30 %,
-
100 ml świeżego mleka,
-
20 dag serek kremowy np. typu philadelpia,
-
10 dag cukru lub cukru pudru,
-
szczypta soli,
-
trzepaczką rozetrzeć ser, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści, pomału dodać mleko dalej mieszając
-
oddzielnie ubić śmietanę na średnią konsystencję
-
ubitą śmietanę dodać do miski z serem, posolić i wymieszać
-
trzymać w lodówce