Gatunki herbat - HERBATA ZIELONA
Data dodania: 02-04-2018

_________________________________________________________________
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
_________________________________________________________________
Sencha, zielona herbata jest najstarszym wytwarzanym gatunkiem. Jest to tak zwana herbata niefermentowana. Proces jej powstawania nim pojawi się na naszym stole jest długi i pracochłonny. Po zebraniu listków herbaty, do dzisiaj często wykonuje się to ręcznie, w krótkim czasie do kilku godzin od momentu zebrania, liście są poddawane procesowi przesuszenia, nierzadko na słońcu, a następnie przechodzą dalszą obróbkę cieplną żeby zapobiec ich zepsuciu i rozpoczęciu procesu fermentacji. Susz jest wielokrotnie mieszany i przesuszany w celu pozbycia się naturalnej wilgoci.W końcowej fazie produkcji liście są selekcjonowane i zwijane co nadaje im ostateczny kształt. Najbardziej szlachetne i szanowane herbaty zwijane są ręcznie.W Japonii przed nadaniem kształtu liściom poddaje się je na krótki czas działaniu pary.
Skład chemiczny świeżo zerwanych liści herbaty, różni się od właściwości suszu. Zielona herbata zawiera w sobie duże bogactwo związków, garbniki, teofinę, teobrominę, lecytynę,witaminy B1,B2,B5,C,E,K a także sole mineralne, wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor,mangan, krzem i jod. Ze względu na złożoność związków przypisuje się zielonej herbacie szereg właściwości bardzo pożądanych dla zdrowia.
Skład chemiczny świeżo zerwanych liści herbaty, różni się od właściwości suszu. Zielona herbata zawiera w sobie duże bogactwo związków, garbniki, teofinę, teobrominę, lecytynę,witaminy B1,B2,B5,C,E,K a także sole mineralne, wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor,mangan, krzem i jod. Ze względu na złożoność związków przypisuje się zielonej herbacie szereg właściwości bardzo pożądanych dla zdrowia.








_________________________________________________________________
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy