Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Plantacja wiedzy » Jak przygotować zieloną, jaśminową herbatę - przedstawiamy "gaiwan"

Jak przygotować zieloną, jaśminową herbatę - przedstawiamy "gaiwan"

Data dodania: 29-05-2018


     
     W czym podajemy herbatę jaśminową? Można oczywiście pić ją z kubka, zaparzyć w porcelanowym czajniczku i pić z filiżanki, można również, wzorem starszych Chińczyków, zaparzyć ją w termosie z sitkiem i dolewając wody sączyć cały dzień, ale jeśli chcemy aby było jak najbardziej tradycyjnie, to wybierzmy gaiwan (chiń. gàiwǎn 盖碗), czyli dosłownie miseczkę z pokrywką. Dlaczego właśnie to naczynie? Ponieważ zapach zgromadzi się w łukowatym kształcie pokrywki i każde jej przesunięcie czy podniesienie sprawi, że otoczy nas delikatna woń jaśminu, a jednocześnie miseczka ukryje ewentualne braki wizualne liści. Ogólna zasada jest taka, że każdemu z gości powinniśmy podać herbatę w gaiwanie. Natomiast jeśli dysponujemy tylko jednym, to możemy go użyć jak czajniczka i napar herbaciany podać gościom w czarkach o rozszerzającym się ku górze brzegu. 
     Tutaj jawi nam się kolejne pytanie, mianowicie jaki gaiwan sobie kupić, jak go wybrać? Najłatwiej oczywiście byłoby przez internet, jeśli jednak zamierzamy używać gaiwana tak jak czajniczka, to odradzam ten sposób. Naczynia różnią się między sobą zarówno materiałem z którego są zrobione (glina, różnej jakości porcelana, szkło etc.), jak również kształtem i wielkością, a powinniśmy wybierać je dopasowując do naszej dłoni; gaiwan powinien z nią współgrać, można nawet powiedzieć – tworzyć jej przedłużenie. Gaiwany nie są jeszcze w Polsce zbyt popularne, ale można zauważyć, że coraz więcej sklepów herbacianych posiada je w swojej ofercie. Z drugiej strony to, że w Chinach są powszechne wcale nie czyni wyboru łatwiejszym. Można by rzec, że wręcz przeciwnie… ;)

                           alt                  alt





Autorem artykułu i zdjęć jest Pani Marta Pawłowska
Z wykształcenia nauczycielka języka angielskiego, od ośmiu lat związana z Instytutem Konfucjusza w Opolu jako specjalistka ds. międzynarodowych. Absolwentka Instytutu Drogi Herbaty „Gong Liuzi” z Hangzhou, w 2017 roku otrzymała certyfikat Ministerstwa Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego ChRL zdobywając tytuł zawodowy „Mistrzyni sztuki herbacianej” .
 
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu