Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Plantacja wiedzy » FTGOP, BOP – co oznaczają tajemnicze określenia herbat

FTGOP, BOP – co oznaczają tajemnicze określenia herbat

Data dodania: 21-11-2023

FTGOP, BOP – o co chodzi w tych skrótach ?

Musimy zdać sobie sprawę, że wszystkie herbaty powstają z tej samej rośliny (mówi się o 2-3 odmianach). Więc dlaczego  różnią się smakiem i aromatem ?

Ogólnie wiadomo, że herbata dzieli się na białą, zieloną, czerwoną i czarną, ale różni się  także w obrębie tej klasyfikacji. Ogólnie można powiedzieć, że o smaku, jakości i  kolorze decydują: miejsce pochodzenia, czas zbiorów, jakość liści i  obróbka. Tu zajmiemy się liśćmi.
Przypatrując się suszowi herbacianemu na pierwszy rzut oka widzimy, że jedne listki są duże, inne połamane, a jeszcze inne srebrne, pokryte srebrnym meszkiem. Dla opisu mieszanek i sprecyzowania ich jakości, smaku i koloru przyjęto więc opisy ułatwiające konsumentom zorientowanie się, czego mogą się spodziewać po zaparzeniu. Głównym kryterium opisu jest kolejność liścia na herbacianym krzaku.

I tak według kolejności, licząc od góry herbacianej gałązki :

  • T - tip, to nierozwinięty pączek. Poddany tylko działaniu pary i wysuszony daje bardzo jasny, delikatny napar o silnie pobudzającym działaniu. Uważany przez znawców za herbatę najwyższej jakości;
  • F – flower, to dwa najmłodsze listki i pączek, czyli tip, daje jasny napar.
  •  F  - fine - może być również oznaczeniem herbaty delikatnej lub najlepszej;
  •  O – orange. Nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego (oranje) i oznacza „królewski”. Składa się z drugich liści;
  •  P - pekoe. Trzeci i czwarty liść, a więc starsze listki, nieco gorszej jakości.

Często wśród oznaczeń natkniemy się też na literki:

  • B - broken, która informuje o tym, że liście są cięte i łamane.

Błędnie przyjmuje się, że zawsze jest to herbata najgorszej jakości, z resztek.  Jednak znając gusty, głównie europejskich, konsumentów listki (3-4) są łamane, aby uzyskać ciemniejszy napar.

  • S souchong. Tak oznaczone są najgrubsze i najtwardsze liście, z których sporządzimy słaby napar.
Może też być  tak napisane na mieszance o najwyższej klasie – „specjal”.

Tak więc znając podstawowe oznaczenia możemy już rozszyfrować skróty zawarte w tytule.

  • FTGOP - Finest Tippy Golden Orange Pekoe, co oznacza delikatną herbatę zawierającą młodziutkie listki z nierozwiniętymi pączkami wraz z nadającymi więcej koloru listkami trzecim i czwartym.
  • BOP – Broken Orange Pekoe – mieszanka zawierająca liście od 2 do 4, łamane, więc napar będzie ciemnobursztynowy o średnio intensywnym smaku.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu