FTGOP, BOP – co oznaczają tajemnicze określenia herbat
FTGOP, BOP – o co chodzi w tych skrótach ?
Musimy zdać sobie sprawę, że wszystkie herbaty powstają z tej samej rośliny (mówi się o 2-3 odmianach). Więc dlaczego różnią się smakiem i aromatem ?
Ogólnie wiadomo, że herbata dzieli się na białą, zieloną, czerwoną i czarną, ale różni się także w obrębie tej klasyfikacji. Ogólnie można powiedzieć, że o smaku, jakości i kolorze decydują: miejsce pochodzenia, czas zbiorów, jakość liści i obróbka. Tu zajmiemy się liśćmi.
Przypatrując się suszowi herbacianemu na pierwszy rzut oka widzimy, że jedne listki są duże, inne połamane, a jeszcze inne srebrne, pokryte srebrnym meszkiem. Dla opisu mieszanek i sprecyzowania ich jakości, smaku i koloru przyjęto więc opisy ułatwiające konsumentom zorientowanie się, czego mogą się spodziewać po zaparzeniu. Głównym kryterium opisu jest kolejność liścia na herbacianym krzaku.
I tak według kolejności, licząc od góry herbacianej gałązki :
- T - tip, to nierozwinięty pączek. Poddany tylko działaniu pary i wysuszony daje bardzo jasny, delikatny napar o silnie pobudzającym działaniu. Uważany przez znawców za herbatę najwyższej jakości;
- F – flower, to dwa najmłodsze listki i pączek, czyli tip, daje jasny napar.
- F - fine - może być również oznaczeniem herbaty delikatnej lub najlepszej;
- O – orange. Nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego (oranje) i oznacza „królewski”. Składa się z drugich liści;
- P - pekoe. Trzeci i czwarty liść, a więc starsze listki, nieco gorszej jakości.
Często wśród oznaczeń natkniemy się też na literki:
- B - broken, która informuje o tym, że liście są cięte i łamane.
Błędnie przyjmuje się, że zawsze jest to herbata najgorszej jakości, z resztek. Jednak znając gusty, głównie europejskich, konsumentów listki (3-4) są łamane, aby uzyskać ciemniejszy napar.
- S souchong. Tak oznaczone są najgrubsze i najtwardsze liście, z których sporządzimy słaby napar.
Tak więc znając podstawowe oznaczenia możemy już rozszyfrować skróty zawarte w tytule.
- FTGOP - Finest Tippy Golden Orange Pekoe, co oznacza delikatną herbatę zawierającą młodziutkie listki z nierozwiniętymi pączkami wraz z nadającymi więcej koloru listkami trzecim i czwartym.
- BOP – Broken Orange Pekoe – mieszanka zawierająca liście od 2 do 4, łamane, więc napar będzie ciemnobursztynowy o średnio intensywnym smaku.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy