Moja CHEESE TEA - prosty przepis
Składniki:
-
200 ml zimnej śmietany UHT kremówki 30 %,
-
100 ml świeżego mleka,
-
20 dag serek kremowy np. typu philadelpia,
-
10 dag cukru lub cukru pudru,
-
szczypta soli,
-
trzepaczką rozetrzeć ser, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści, pomału dodać mleko dalej mieszając
-
oddzielnie ubić śmietanę na średnią konsystencję
-
ubitą śmietanę dodać do miski z serem, posolić i wymieszać
-
trzymać w lodówce
Doskonała na lato herbata serowa czyli zimny napój pokryty serniczkiem. Ja to robię szybko i prosto! Najpierw zaparzam dobrą herbatę (czarną lub zieloną) i - jak ostygnie - wkładam do lodówki. Następnie robię piankę serową wg przepisu poniżej. Do wysokiej szklanki wlewam zimną herbatą (można wcześniej też dać tam kostki lodu). I teraz dużą łyżką nakładam do pełna serową piankę. Spożywanie jest cudowne! To jest jednocześnie picie i jedzenie – szklankę pochylam tak, abym w ustach poczuła jednocześnie pyszną herbatę pokrytą serniczkiem. PYCHA ! Pianka serowa nie miesza się z herbatą, do samego końca utrzymuje się na powierzchni. Można też spróbować innej odmiany i zalać herbatę owocową, a nawet kawę lub płynną czekoladę. ! SMACZNEGO !
Składniki:
-
200 ml zimnej śmietany UHT kremówki 30 %,
-
100 ml świeżego mleka,
-
20 dag serek kremowy np. typu philadelpia,
-
10 dag cukru lub cukru pudru,
-
szczypta soli,
-
trzepaczką rozetrzeć ser, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści, pomału dodać mleko dalej mieszając
-
oddzielnie ubić śmietanę na średnią konsystencję
-
ubitą śmietanę dodać do miski z serem, posolić i wymieszać
-
trzymać w lodówce
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy