Gatunki herbaty - HERBATA BIAŁA
Data dodania: 01-04-2018
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
_________________________________________________________________
Patrząc na to jak wygląda herbata, jaki kolor ma jej napar, jaki smak i zapach, można by sądzić że herbata zielona i czarna pochodzą z dwóch różnych roślin. W rzeczywistości są to listki tej samej rośliny z rodziny Camellia, jedyna różnica polega na odmiennych metodach obróbki. Dzięki tej różnorodności przygotowania herbaty wyodrębniono sześć podstawowych typów herbaty - biała, zielona, Oolong, czarna, aromatyzowana i prasowana. Każda z tych kategorii posiada wiele odmian, w sumie jest to około trzech tysięcy różnorodnych odmian z całego świata.
_________________________________________________________________
HERBATA BIAŁA
HERBATA BIAŁA
Herbata biała jest najszlachetniejszym i produkowanym na najmniejszą skalę gatunkiem. Ze względu na swoją wyjątkowość cieszy się uznaniem wśród koneserów smaku. Produkuje się ją głównie w Chinach i na wyspie Ceylon. Okres zbioru tej herbaty przypada na wczesną wiosnę i jest bardzo krótki. Biała herbata powstaje z zebranych, najczęściej ręcznie nierozwiniętych pączków krzewu herbacianego lub pierwszych, nie wykształconych jeszcze listków krzewu. Pączki po wysuszeniu mają delikatny srebrny odcień, herbata z nich często nazywana jest herbatą pączkową. Pierwsze listki mają również bardzo jasny kolor, pokryte są drobnymi włoskami, często można spotkać się z ich nazwą "Silver Tips". W początkowym etapie procesu obróbki zebrane pączki i listki ulegają procesowi więdnięcia, następnie są suszone w celu pozbycia się naturalnej wilgoci. Herbata biała jest bardzo delikatna w smaku i daje bardzo jasny napar o słomianym kolorze.








_________________________________________________________________
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy