wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PLANTACJA WIEDZY2 » Gatunki herbaty - HERBATA BIAŁA

Gatunki herbaty - HERBATA BIAŁA

Data dodania: 01-04-2018

_________________________________________________________________
 
   Patrząc na to jak wygląda herbata, jaki kolor ma jej napar, jaki smak i zapach, można by sądzić że herbata zielona i czarna pochodzą z dwóch różnych roślin. W rzeczywistości są to listki tej samej rośliny z rodziny Camellia, jedyna różnica polega na odmiennych metodach obróbki. Dzięki tej różnorodności przygotowania herbaty wyodrębniono sześć podstawowych typów herbaty - biała, zielona, Oolong, czarna, aromatyzowana i prasowana. Każda z tych kategorii posiada wiele odmian, w sumie jest to około trzech tysięcy różnorodnych odmian z całego świata.
 
_________________________________________________________________

HERBATA BIAŁA
 
   Herbata biała jest najszlachetniejszym i produkowanym na najmniejszą skalę gatunkiem. Ze względu na swoją wyjątkowość cieszy się uznaniem wśród koneserów smaku. Produkuje się ją głównie w Chinach i na wyspie Ceylon. Okres zbioru tej herbaty przypada na wczesną wiosnę i jest bardzo krótki. Biała herbata powstaje z zebranych, najczęściej ręcznie nierozwiniętych pączków krzewu herbacianego lub pierwszych, nie wykształconych jeszcze listków krzewu. Pączki po wysuszeniu mają delikatny srebrny odcień, herbata z nich często nazywana jest herbatą pączkową. Pierwsze listki mają również bardzo jasny kolor, pokryte są drobnymi włoskami, często można spotkać się z ich nazwą "Silver Tips". W początkowym etapie procesu obróbki zebrane pączki i listki ulegają procesowi więdnięcia, następnie są suszone w celu pozbycia się naturalnej wilgoci. Herbata biała jest bardzo delikatna w smaku i daje bardzo jasny napar o słomianym kolorze.
 
alt alt alt alt alt alt alt alt
 
_________________________________________________________________
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej