Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Plantacja wiedzy » Herbata żółta, niedoceniony gatunek

Herbata żółta, niedoceniony gatunek

Data dodania: 01-08-2018

     Poeta chiński - Lu Tung - powiedział : „Nie interesuje mnie nieśmiertelność, interesuje mnie tylko smak herbaty.” Nieśmiertelnością natomiast interesował się cesarz Chin. Uważano wówczas, że ową nieśmiertelność daje żółta herbata i tylko cesarz mógł ją pić. Każdy inny, kto się na to odważył, karany był śmiercią. Może to tylko legenda lecz prawdą jest, że herbaty żółte były używane tylko na dworze cesarskim, a później przez wyższych dostojników oraz w czasie ceremonii religijnych. W Europie są prawie nieznane, ponieważ w przeszłości przez dłuższy czas wywóz ich z Chin był zabroniony.

     Zostawmy jednak nieśmiertelność – przyjrzyjmy się walorom samej herbaty. Tak jak kiedyś, tak i teraz - produkcją żółtej herbaty zajmują się wyłącznie Chińczycy. Od innych herbat odróżnia żółtą herbatę przede wszystkim proces fermentacji. Produkcja zaczyna się tak jak wytwarzanie herbaty zielonej. Najpierw jest zbierana, później poddana więdnięciu na słońcu, następnie termicznie niszczone są enzymy mogące doprowadzić do zmiany jej koloru. I teraz pojawiają się różnice: podczas gdy inne herbaty, od niebieskich po czarne, poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną (lecz inną niż herbaty Pu-Erh). Polega ona przede wszystkim na tym, że jeszcze gorące liście poddane są procesowi podobnemu nieco do kiszenia, czyli żółknięciu, gdzie zachodzi fermentacja we własnych sokach. Ten proces zwany men dui zmienia ich właściwości i kolor. Pod względem zapachu i smaku żółta herbata zupełnie nie jest podobna do żadnej innej herbaty. Smak ma niezwykle przyjemny i miękki oraz subtelny aromat. Mimo iż aksamitny napar jest słabo zabarwiony, herbata żółta jest bardzo mocna, przywracająca siły witalne. Jednak można ją pić w godzinach wieczornych gdyż ma niską zawartość teiny (poniżej 1%). Posiada niewielką zawartości garbników, co działa tonizująco i odświeżająco. Poprawia również trawienie bez podrażniania żołądka. Ma dowiedzione działanie oczyszczające: potrafi wychwytywać toksyny i zbędne substancje z ciała, jednak działanie odchudzające jest łagodniejsze. Herbata żółta nadaje się do wielokrotnego parzenia w temperaturze ok. 80°C przez 3 minuty.

 
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu