Gatunki herbat - HERBATA CZERWONA PU ERH
Gatunek herbaty powszechnie uznany za smaczny i skuteczny element diety przy odchudzaniu. Ten „zabójca tłuszczu”, jak mawiają niektórzy, pochodzi z regionu Pu'er w prowincji Junnan. W Europie nazywana czerwoną, zapewne z powodu ciemnoczerwonego naparu, w rzeczywistości zalicza się do herbat czarnych. Jej ziemisty, głęboki aromat jest efektem podwójnej fermentacji - zebrane liście poddane pierwotnemu wysuszeniu, następnie są parzone i przechowywane w pomieszczeniach o dużej wilgotności i temperaturze. Ukształtowana w różne formy i przechowywana przez kilka, a nawet kilkanaście lat z czasem zyskuje większą wartość i aromat.
Wypijana w ilości około litra dziennie obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Zawiera wapń, magnez, flor i inne. Aby zaczerpnąć jak najwięcej właściwości należy parzyć liście od 3 do 7 minut w wyparzonym wcześniej czajniczku. Jej roślinny, zdecydowanie ziemisty aromat bywa często urozmaicony owocami lub płatkami kwiatów.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy