wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PLANTACJA WIEDZY2 » Ceremonia parzenia herbaty, od czego zacząć ?

Ceremonia parzenia herbaty, od czego zacząć ?

Data dodania: 13-05-2019


     Piękno chińskiej ceremonii parzenia herbaty opisywałam już we wcześniejszym artykule. Powinnam jednak nadmienić, że nie istnieje coś takiego jak jedna jedyna, właściwa i niezmienna ceremonia herbaciana. Ceremonie różnią się nie tylko pomiędzy rodzajami herbaty czy prowincjami; ba - jestem skłonna powiedzieć, że różnice pojawią się nawet między Instytutami Drogi Herbaty znajdującymi się w tym samym mieście. W tym ostatnim przypadku będą one oczywiście nieznaczne i bardziej związane z gestykulacją oraz opisem słownym, ale jednak będą. Natomiast różnice pomiędzy prowincjami są już większe i dotyczą nawet czasu parzenia. Z mojego punktu widzenia najlepiej parzyć herbatę w taki sam sposób jak robi się to w prowincji, w której jest wytwarzana. Wychodzę bowiem z założenia, że tamtejsi herbaciarze rodzą się i dorastają otoczeni danym rodzajem herbaty, wiedzą więc najlepiej jak się z nią obchodzić. Jedynym podobieństwem, które dostrzegłam są naczynia używane do parzenia – szkło lub porcelana do białej i zielonej, gliniane czajniczki do wulonga i czarnej, porcelana lub glina do czerwonej. Stół do parzenia nie jest konieczny, w wielu ceremoniach może zastąpić go drewniana taca. Tak więc jeśli chcemy mieć swój własny zestaw i parzyć herbatę, wcale nie będzie trudno go skompletować.    
 
⦁    Lotos herbaciany zwany też naczyniem do prezentacji liści. To na nim prezentujemy gościom jeszcze nie zaparzone liście. Ponieważ nie jest on w Polsce jeszcze zbyt popularny, możemy posługiwać się zwykłym, ozdobnym spodeczkiem.
 Gaiwan, który możemy używać na dwa sposoby, a o którym pisałam już tutaj: Jak przygotować zieloną, jaśminową herbatę - przedstawiamy "gaiwan"
                                                                                                                  alt
 
⦁    Gliniany lub porcelanowy czajniczek. Pamiętajmy jednak o właściwościach gliny -  poza tym, że szybko się nagrzewa i świetnie trzyma wysoką temperaturę, to również łatwo wchłania zapach tego, co się w niej znajduje. Tak więc jeden czajniczek = jeden rodzaj herbaty.
 
⦁    Morze herbaty, czarka sprawiedliwości, czarka wspólnej drogi – tę część zestawu nazywa się i tłumaczy na kilka sposobów. Ale wciąż chodzi o tę samą rzecz: mały dzbanuszek, do którego będziemy przelewać herbatę z gaiwana czy czajniczka, a z niego już prosto do czarek. Może być ze szkła, z porcelany  czy nawet szkliwionej wewnątrz gliny.
 
⦁    Sitko bądź filtr często występujące w zestawie z podstawką. Używamy go podczas przelewania herbaty z gaiwana/czajniczka do czarki sprawiedliwości. Oczywiście chodzi o to aby podawany gościom napar nie zawierał nawet najmniejszych drobinek liści; powinien być czysty i klarowny. O tym z jakich materiałów może być wykonany dowiesz się z tego artykułu Akcesoria do zaparzania herbaty, świadomy wybór
 
⦁    Stół do herbaty, zwany również morzem herbaty, lub drewniana taca. Jeśli zdecydujemy się na stół, to sprawa jest prosta. Większość z nich posiada plastikową czy metalową tacę, do której będzie spływała woda przelewana w trakcie parzenia. Po zakończeniu parzenia wystarczy ją wyjąć spod stołu i wylać wodę do zlewu. Natomiast jeśli zdecydujemy się na drewnianą tacę, to dobrze do kompletu mieć tzw. miskę na zlewki. Czyli wodę z nagrzewania naczyń, pierwsze parzenie i wszelkie resztki zimnej herbaty będziemy wlewać do tej właśnie miski.
 
⦁    Czajnik z wodą, zazwyczaj o pojemności 1-1,5 litra, której użyjemy do nagrzewania naczyń i parzenia herbaty. Może być zwykły elektryczny,  choć oczywiście lepiej będzie się prezentował gliniany czy metalowy ozdobny.
 
⦁    Podstawki pod czarki. Ustawiamy na nich wypełnione herbatą czarki i w ten sposób stawiamy przed gośćmi. Nie są one absolutnie niezbędne, jednak dodają sporo uroku.

⦁    Zestaw narzędzi pomocnych przy parzeniu. Zawiera on:
⦁    dużą łyżkę służącą do przełożenia odpowiedniej ilości herbaty z opakowania na lotos herbaciany,
⦁    mniejszą łyżeczkę, przy pomocy której przesypiemy liście z lotosu do czajniczka/gaiwana,
⦁    szczypce, którymi będziemy chwytać mniejsze czarki przy nagrzewaniu ich i podawaniu gościom herbaty (raz żeby się nie poparzyć, dwa żeby nie dotykać czarki w miejscu, z którego będą pić goście),
⦁    szpilkę służąca głównie do przetykania dziubka w czajniczku jeśli zatka się on drobinkami liści. W teorii szpilki można też użyć do rozwarstwiania czarnych herbat, ale ponieważ jest ona wykonana przeważnie z drewna lub bambusa, to jest to bardzo trudne,
⦁    kółeczko, zazwyczaj dołączone do zestawu, bo tak się utarło, a które kiedyś było nakładane na czajniczki mające zbyt małe otwory żeby swobodnie wsypywać do nich herbatę. Współcześnie jest to właściwie niespotykane, ale kółeczko nadal znajduje się w zestawie.
⦁    Ściereczkę, ręczniczek przeważnie wykonane z mikrofibry, o wymiarach 30x30cm używane do wycierania spodu czarki sprawiedliwości przed nalaniem gościom naparu czy wytarcia stołu jeśli niechcący porozlewamy wodę/herbatę.
To już wszystko. Większość tych rzeczy możemy kupić w sklepach z herbatą i akcesoriami w Polsce, a jeśli czegoś nie będzie… po prostu użyjmy wyobraźni.


                                       alt
Fot. Zestaw do parzenia herbaty czerwonej Qí Mén Hóng Chá czyli Keemun według Instytutu Drogi Herbaty Gong Liuzi z Hangzhou.



Autorem artykułu jest Pani Marta Pawłowska
Z wykształcenia nauczycielka języka angielskiego, od ośmiu lat związana z Instytutem Konfucjusza w Opolu jako specjalistka ds. międzynarodowych. Absolwentka Instytutu Drogi Herbaty „Gong Liuzi” z Hangzhou, w 2017 roku otrzymała certyfikat Ministerstwa Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego ChRL zdobywając tytuł zawodowy „Mistrzyni sztuki herbacianej” .

 



 
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej