Gatunki herbat - HERBATA CZARNA
Data dodania: 08-04-2018
_________________________________________________________________
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
_________________________________________________________________
Każdy degustator ceni sobie indyjskie Darjeelingi, herbaty Assam i Ceylon, to właśnie zielone liście herbaty poddane procesowi fermentacji, zwane czarną herbatą. Herbata ta produkowana jest w wielu krajach, na różnych kontynentach, głownie w Azji, ale też wiele doskonałych gatunków pochodzi z Afryki. Każdy region w którym produkuje się herbatę ma swoją tradycję i recepturę na jej wytwarzanie, ale podstawy procesu są wszędzie takie same, to znaczy więdnięcie/zwijanie/fermentowanie i palenie, czyli suszenie, które hamuje naturalne procesy rozkładu liści. Napar z czarnej herbaty ma kolor od jasno do ciemno czerwonego i charakteryzuje się bardzo przyjemnym zapachem i aromatem. Herbatę należy spożyć ciepłą, tylko taka ma właściwy smak.








_________________________________________________________________
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy