wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PLANTACJA WIEDZY2 » Gatunki herbat - HERBATA CZARNA

Gatunki herbat - HERBATA CZARNA

Data dodania: 08-04-2018

_________________________________________________________________
 
HERBATA CZARNA
 
   Każdy degustator ceni sobie indyjskie Darjeelingi, herbaty Assam i Ceylon, to właśnie zielone liście herbaty poddane procesowi fermentacji, zwane czarną herbatą. Herbata ta produkowana jest w wielu krajach, na różnych kontynentach, głownie w Azji, ale też wiele doskonałych gatunków pochodzi z Afryki. Każdy region w którym produkuje się herbatę ma swoją tradycję i recepturę na jej wytwarzanie, ale podstawy procesu są wszędzie takie same, to znaczy więdnięcie/zwijanie/fermentowanie i palenie, czyli suszenie, które hamuje naturalne procesy rozkładu liści. Napar z czarnej herbaty ma kolor od jasno do ciemno czerwonego i charakteryzuje się bardzo przyjemnym zapachem i aromatem. Herbatę należy spożyć ciepłą, tylko taka ma właściwy smak.
 

alt alt alt alt alt alt alt alt

_________________________________________________________________
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej