wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Herbata na lato ...3

Herbata na lato ...

Data dodania: 14-06-2018


     Chociaż do astronomicznego lata zostało jeszcze kilka dni, to upały już od dłuższego czasu dają nam się we znaki. Jaką herbatę wybrać w taką pogodę? Ze swojej strony mogę polecić herbatę zieloną oraz… napar z chryzantemy jadalnej. Zdaję sobie sprawę, że w ostatnim artykule pisałam o popularności naparów kwiatowych wiosną, ale przecież zawsze musi być jakiś wyjątek. Zacznijmy jednak od tej pierwszej. Zapewne moi chińscy przyjaciele powiedzieliby, że herbata zielona jest świetna przez cały rok, w końcu prawie 70% wszystkich uprawianych w Chinach herbat stanowią właśnie herbaty zielone i faktycznie są tam najpopularniejszym napojem (zaraz obok wrzątku). Wynika to między innymi z faktu, że najlepsza herbata zielona, to herbata świeża. Czyli pijemy ją w tym samym roku, w którym ją wytworzono. Zawiera wówczas najwięcej cennych składników i wykazuje najlepsze właściwości prozdrowotne. Jakie? No to wymieniamy po kolei:   
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, co związane jest z wysoką zawartością polifenoli,
  • wspomaga trawienie,
  • zawiera niewielkie ilości kofeiny, zatem pobudza, ale delikatnie,
  • zawiera witaminy A, C, wit. z grupy B,
  • pobudza pracę nerek i wątroby,
  • zawiera potas, wapń, magnez, mangan oraz inne składniki mineralne.
     Brzmi pięknie prawda? Gdzie haczyk? Otóż w jakości i cenie. Często straszy się nas niewiarygodną ilością pestycydów i innych substancji chemicznych pozostałych w liściach herbacianych. Musimy mieć więc pewne źródło. Natomiast jeśli chodzi o cenę, no cóż, dobra herbata zielona kupowana bezpośrednio w Chinach nie jest zbyt tania. Jeśli dodamy do tego koszty sprowadzenia jej tutaj (tak aby nie ucierpiała jakość), to naturalnym jest, że jej cena nie będzie szczególnie niska i z tym musimy się po prostu pogodzić.
     Wracając do bardziej przyjemnego wątku; rodzaje herbaty zielonej idą w setki, jeśli nie tysiące. Każdy z nich ma nieco inny smak, aromat; różnią się też kształtem i kolorem suszu oraz barwą naparu. Większość jest już dostępna w polskich sklepach. Oprócz tego w Polsce można kupić herbaty zielone aromatyzowane kwiatami i owocami. Zachęcam do poszukiwań swojego ulubionego smaku, a nawet do tworzenia własnych kompozycji. Przecież nie musimy być herbacianymi purystami. ;)
 
Autorem artykułu jest Pani Marta Pawłowska
Z wykształcenia nauczycielka języka angielskiego, od ośmiu lat związana z Instytutem Konfucjusza w Opolu jako specjalistka ds. międzynarodowych. Absolwentka Instytutu Drogi Herbaty „Gong Liuzi” z Hangzhou, w 2017 roku otrzymała certyfikat Ministerstwa Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego ChRL zdobywając tytuł zawodowy „Mistrzyni sztuki herbacianej” .
 

 
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej