Herbata na lato ...
Data dodania: 14-06-2018
Chociaż do astronomicznego lata zostało jeszcze kilka dni, to upały już od dłuższego czasu dają nam się we znaki. Jaką herbatę wybrać w taką pogodę? Ze swojej strony mogę polecić herbatę zieloną oraz… napar z chryzantemy jadalnej. Zdaję sobie sprawę, że w ostatnim artykule pisałam o popularności naparów kwiatowych wiosną, ale przecież zawsze musi być jakiś wyjątek. Zacznijmy jednak od tej pierwszej. Zapewne moi chińscy przyjaciele powiedzieliby, że herbata zielona jest świetna przez cały rok, w końcu prawie 70% wszystkich uprawianych w Chinach herbat stanowią właśnie herbaty zielone i faktycznie są tam najpopularniejszym napojem (zaraz obok wrzątku). Wynika to między innymi z faktu, że najlepsza herbata zielona, to herbata świeża. Czyli pijemy ją w tym samym roku, w którym ją wytworzono. Zawiera wówczas najwięcej cennych składników i wykazuje najlepsze właściwości prozdrowotne. Jakie? No to wymieniamy po kolei:
Z wykształcenia nauczycielka języka angielskiego, od ośmiu lat związana z Instytutem Konfucjusza w Opolu jako specjalistka ds. międzynarodowych. Absolwentka Instytutu Drogi Herbaty „Gong Liuzi” z Hangzhou, w 2017 roku otrzymała certyfikat Ministerstwa Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego ChRL zdobywając tytuł zawodowy „Mistrzyni sztuki herbacianej” .
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy
Chociaż do astronomicznego lata zostało jeszcze kilka dni, to upały już od dłuższego czasu dają nam się we znaki. Jaką herbatę wybrać w taką pogodę? Ze swojej strony mogę polecić herbatę zieloną oraz… napar z chryzantemy jadalnej. Zdaję sobie sprawę, że w ostatnim artykule pisałam o popularności naparów kwiatowych wiosną, ale przecież zawsze musi być jakiś wyjątek. Zacznijmy jednak od tej pierwszej. Zapewne moi chińscy przyjaciele powiedzieliby, że herbata zielona jest świetna przez cały rok, w końcu prawie 70% wszystkich uprawianych w Chinach herbat stanowią właśnie herbaty zielone i faktycznie są tam najpopularniejszym napojem (zaraz obok wrzątku). Wynika to między innymi z faktu, że najlepsza herbata zielona, to herbata świeża. Czyli pijemy ją w tym samym roku, w którym ją wytworzono. Zawiera wówczas najwięcej cennych składników i wykazuje najlepsze właściwości prozdrowotne. Jakie? No to wymieniamy po kolei:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, co związane jest z wysoką zawartością polifenoli,
- wspomaga trawienie,
- zawiera niewielkie ilości kofeiny, zatem pobudza, ale delikatnie,
- zawiera witaminy A, C, wit. z grupy B,
- pobudza pracę nerek i wątroby,
- zawiera potas, wapń, magnez, mangan oraz inne składniki mineralne.
Brzmi pięknie prawda? Gdzie haczyk? Otóż w jakości i cenie. Często straszy się nas niewiarygodną ilością pestycydów i innych substancji chemicznych pozostałych w liściach herbacianych. Musimy mieć więc pewne źródło. Natomiast jeśli chodzi o cenę, no cóż, dobra herbata zielona kupowana bezpośrednio w Chinach nie jest zbyt tania. Jeśli dodamy do tego koszty sprowadzenia jej tutaj (tak aby nie ucierpiała jakość), to naturalnym jest, że jej cena nie będzie szczególnie niska i z tym musimy się po prostu pogodzić.
Wracając do bardziej przyjemnego wątku; rodzaje herbaty zielonej idą w setki, jeśli nie tysiące. Każdy z nich ma nieco inny smak, aromat; różnią się też kształtem i kolorem suszu oraz barwą naparu. Większość jest już dostępna w polskich sklepach. Oprócz tego w Polsce można kupić herbaty zielone aromatyzowane kwiatami i owocami. Zachęcam do poszukiwań swojego ulubionego smaku, a nawet do tworzenia własnych kompozycji. Przecież nie musimy być herbacianymi purystami. ;)
Autorem artykułu jest Pani Marta PawłowskaZ wykształcenia nauczycielka języka angielskiego, od ośmiu lat związana z Instytutem Konfucjusza w Opolu jako specjalistka ds. międzynarodowych. Absolwentka Instytutu Drogi Herbaty „Gong Liuzi” z Hangzhou, w 2017 roku otrzymała certyfikat Ministerstwa Zasobów Ludzkich i Zabezpieczenia Społecznego ChRL zdobywając tytuł zawodowy „Mistrzyni sztuki herbacianej” .
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Plantacja wiedzy