wyszukiwanie zaawansowane
» Rooibos

Rooibos

_________________________________________________________________
 

   Rooibos nazywany błędnie "herbatą rooibos" to drobno pocięte listki czerwonokrzewu afrykańskiego, który nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym. Czerwonokrzew to roślina która osiąga wysokość 1,5 do 2 metrów i ma listki o kształcie długich igiełek. Rośnie w górzystym terenie na obszarze RPA. Napar rooibos ma czerwonawy kolor i bardzo łagodny, słodki smak. Swoją popularność zawdzięcza temu że napój rooibos jest pozbawiony tego co ma każda herbata, a nie zawsze jest to pożądane, czyli nie zawiera kofeiny i garbników a przy tym jest smaczny. Ze względu na te właściwości mogą pić go dzieci i matki karmiące. W zależności od stosowanych metod produkcji może być suszony, wtedy ma zielony kolor, prażony bądź fermentowany i wtedy przyjmuje postać taką jaka jest najbardziej popularna, jasno brązowych igiełek. Rooibos może być łączony z niezliczoną ilością dodatków przez co tworzy pełną gamę smaków. Prócz walorów smakowych posiada też walory zdrowotne, dużą ilość minerałów, flawonoidy i przeciw utleniacze.
  • ma działanie rozkurczowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, kolki
  • pomaga zwalczać problemy ze skórą, pomaga w walce z trądzikiem, łagodzi swędzenia skóry, łatwiej goją się rany, często stosuje się okłady z rooibos'u
  • zalecany jest przy wszelkich alergiach
  • ma działanie uspokajające, nie pobudza, pomaga przy bezsenności
  • ze względu na zawartość flawonoidów poprawia nastrój
  • istnieją badania potwierdzające że regularnie spożywany zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe

alt alt alt alt alt alt alt alt

_________________________________________________________________



 

Przejdź do strony głównej